Miksi digitaaliset palvelut voivat pelottaa yrittäjiä?

Nykypäivänä on keksitty todella paljon erilaisia apukeinoja ja sovelluksia jotka helpottavat yrittäjän elämää. Näistä erilaisista digitaalisista palveluista on myös hyvin jakautuneita mielipiteitä. Jotkut pitävät niitä käytännöllisinä, mutta jotkut taas kokevat palvelut erittäin pelottavina. Miksi yrittäjät kokevat ne pelottaviksi?

Poistaa työtä

Suurin pelko, mikä on noussut esille on se, että digitaaliset palvelut vievät melko paljon yrittäjiltä työtä, ja täten ei yrittäjille jää enään asiakkaita. On hienoa että erilaiset asiat voi hoitaa omalta kotisohvalta käsin, mutta pitää kuitenkin muistaa aina se, että se on joltain muulta aina silloin pois työstä.

Erilaiset nettikaupat ovat nousseet vieläkin kovempaan huutoon digitalisoitumisen rinnalla, ja miksei olisi? Shoppailu on helppoa, ja usein nettikaupasta saa enemmän erilaisia ja henkilökohtaisempia tarjouksia kuin kivijalkamyymälästä. Lisäksi nettikaupoissa myydään usein esimerkiksi montaa eri vaatemerkkiä, kun taas jos asiakas lähtee kaupungille shoppailemaan, joutuu hän kävelemään kaupasta toiseen ja takaisin.

Mutta tottakai se pelottaa yrittäjiä, jotka yrittävät pitää oman yrityksensä pystyssä, ja tietenkin vielä tienata oman tulonsa. Mutta jos kaikki asiakkaat siirtyvät nettikauppoihin shoppailemaan, ei yrittäjillä ole enään varaa pitää kauppoja pystyssä. Tässäkin yrittäjän ainoa vaihtoehto yrittää pitää yrityksensä kasassa, on perustaa oman liikkeensä nettikauppa, ja yrittää mainostaa sitäkin.

Poistaa työntekijöitä

Yhtälailla vakituisten pitkään työsuhteisiin haluavien työntekijöiden määrä on laskenut digitaalisten palveluiden johdosta. Työntekijät voivat laskuttaa itse perustamatta yritystä  ja näin tehdä huomattavasti lyhytkestoisempia suorituksia yrityksille. Tämä ei luonnollisesti ole yrittäjän kannalta aina positiivinen asia, sillä tulevaisuutta voi vaikea olla suunnitella pidemmälle, jos työntekijöiden vaihtuvuus on suurta.

Tottumuksia

Ei voi välttämättä edes olettaa, että niin sanotut vanhan kansan ihmiset osaisivat tai edes haluaisivat käyttää moderneja viestintälaitteita tai tapoja. Kyse on myös tottumuksista. Kun ihminen ja tässä kohtaa yrittäjä, on tottunut laittamaan kirjeet postiin joka maanantai, ei hän osaa muuttaa toimintaansa siten että yhtäkkiä samat kirjeet pitäisi hoitaakin tietokoneella. Maailma on digitalisoitumassa, ja sitä ei voi estää, mutta tämä on varmasti erittäin pelottava ajatus vanhemmalle kansalle, jotka ovat tottuneet vanhoihin tapoihinsa.

Onneksi on kuitenkin olemassa erilaisia digikouluiksi kutsuttuja kursseja, joissa ihmiset, niin nuoret kuin vanhatkin yrittäjät pääsevät tutustumaan sekä oppimaan uusin digitaalisiin menetelmiin ylläpitää yritystä. Tällaisia kouluja saisi mainostaa enemmän varsinkin vanhemmille yrittäjille, jotka eivät ole kasvaneet älypuhelin kädessä, vaan ovat tottuneet tekemään kaiken omin käsin, ilman apuvälineitä.

Kaikki netissä

Lähes kaiken voi löytää netistä nykypäivänä. Verokortteja ei tarvitse hakea toimistolta, vaan saat sen netistä. Jos tarvitset apua verojesi kanssa, on sinulla avoin ja ilmainen chat-palvelu käytössäsi, missä sinulle vastataan lähestulkoon heti. Sama koskee erilaisia nettikauppoja, ja muita palveluita.

Tässä yrittäjälle aiheutuu usein ahdistus, kun asiakkaat vaativat nykyään vastausta heti jokaiseen kysymykseensä, vaikka ennen piti lähettää sähköposti tai soittaa puhelimeen. Yrittäjä joutuu palkkaamaan taas lisää työntekijöitä, että asiakkaiden tarpeet saadaan täytettyä paremmin kuin muualla. Tämä aiheuttaa yrittäjälle taas lisää kuluja, ja usein ei vain yksi nettiasiakaspalvelija riitä, vaan niitä tarvitaan monia.

Leave a Reply

Your email address will not be published.